Taitava ajattelija

4/15/2016

Taitava ajattelija? Jostakin syytä. Ensimmäisenä tuosta sanayhtälöstä tulee mieleen huijari. Kuinka voi ajatella taitavammin? Järjestää ajatuksia fiksummin? Huijata perinteisiä ajatusansoja? Olla rypemättä mielialaa surkeuttavissa ajatuksissa? Ajatella nopeammin kuin muut?

 

 

 

Taitava ajattelija ei ole huijari. Taitava ajattelija on taikuri. Sillä huijarin ja taikurin erottaa ainoastaan se, että taikurin kohteena oleva yleisö on yleensä tietoinen siitä, että tulee kohta huijatuksi. Huijarin taas ei. Juuri yleisön ja ajattelijan välinen vuorovaikutus tekee ajattelijasta taitavan.

Miten kaikki tuo liittyy taitavaan ajatteluun?

Taitava ajattelija on ennen kaikkea tietoinen ajattelija.
 

 

Tietoisuus tarkoittaa havaintoja näkymättömästä. Tarkkaavaisuus havaintoja näkyvästä.
Metakognitiiviset taidot ovat hyvinvointisi takuu tulevaisuuden työelämässä. Siksi opi ymmärtämään ajattelemistasi. Suhdettasi yleisöön.

Ensin sinun täytyy ymmärtää, että yleisö ei istu sinun ulkopuolellasi. Yleisö ei ole odottamassa oven takana tai istuimilla. Ei, yleisö ei olekaan siellä. Yleisö on sinussa.

Yleisö, jota olet haalinut mukaasi vuosien varrella, aina lapsuudesta lähtien. Ensin siellä istuivat ehkä vanhempasi, sitten sisaruksesi, ehkä kourallinen ystäviä ja opettajakin.

He kaikki tuntuvat odottavan sinulta suuria, ehkä sitä että olisit enemmän tai olisit vähemmän. Tekisit kaavan mukaan, ajattelisit samoin, tuntisit samoin.

Taitava ajattelija ei ole kaavojen uhri. Hän ei astu vaatekauppaan ja ala samalla silmäyksellä kiinnittää huomiota samanlaisiin vaatteisiin, mitä on pitänyt yllään jo vuosikymmeniä. Hän astuu kauppaan ja osaa tiedostaen katsoa sellaisia vaatteita, mitä ei olisi koskaan osannut odottaa katsovansa. Löytää vielä sopivan.

Taitava ajattelija tekee yleisölleen, tunteilleen, toisille ajatuksille, mielikuville taikatemppuja, ihmeitä. Tulee lopulta rakastetuksi, ei vihatuksi laskelmointiensa takia. Yleisö vaatii, yleisö pyrkii ohjaamaan, yleisö odottaa.
Mutta taitava ajattelija kohtaa yleisönsä ilman mielikuvaa. Ikään kuin heitä ei olisi.

Miten sitten tulla taitavaksi ajattelijaksi? Taikuriksi, joka tekee ihmeitä?

 

 

 

Taitava ajattelija ei ajattele ainoastaan vasempilohkoisesti; analyyttisesti, järjestelmällisesti, pikkutarkasti, vaiheittain vaan hyödyntää myös intuitiivista puolta. Kokonaisuuksia, tunne-elämää, runoutta ja laineita. Taitava ajattelija on sekä tieteilijä, että taiteilija. Seurauksia olet nähnyt renesanssin ajoilta.

Luota ajattelussa erityisesti intuitioon. Anna tunteen kuljettaa ajatustasi, anna sisäisen työntövoiman ohjata sanoja, laittaa sanoja suuhun ja asettaa ne järjestykseen. Jos pyrit analyyttisesti tarkastelemaan ja järjestämään jokaista sanaa, et koskaan löydä perille. Et parisuhteessa, etkä myöskään työelämässäsi. Älä ajattele silti tunteella, vaan työntövoimalla joka ohjaa.

Intuition voima on valtava. se on suoraan kohteesta saatua tietoa, joka täytyy vain ymmärtää.  Todellisuus on aina oikeassa, tulkinta ei. Tunne on aina oikeassa, tulkinta ei. Taitava ajattelija osaa erottaa tulkinnan ja todellisuuden. Ajattele sisäänpäin, älä ulospäin. Kohti sydäntä, ei kohti mieltä.

Vinkki:
Myös Garry Kasparov kertoi pelatessaan Deep Blue - supertietokonetta vastaan shakkia luottaneensa enemmän intuitioon kuin päättelyyn.


 

 Oletko tietoinen, taitava ajattelija?
Sinulla on keskimäärin 70 000 ajatusta päivässä.
Käytä ne hyödyllisellä tavalla.

 


Missä ajattelet

Tunnista ajatteletko aina samoja virheiden pelkoja tai ratkaisukaavoja samassa paikassa, odotushuoneessa, työhuoneessa, sängyssä. Työkaverin luona? Puolison seurassa?  Vaihda välillä vaikka maisemaa ja tunnista saako joku ihminen tai paikka ajatuksesi sinussa aina valtautumaan jopa haitallisesti. Pitääkö joku paikka tai henkilö yllä jotain ajatusta, joka saa sinut voimaan pahoin tai hyvin?

Millä ajattelet

Tunnista ajatteletko aina ilman tunnetta tai tunteella, kenties pettymyksellä, vihalla, nälällä. Ajatteletko kenties jollakin millä ei hyödyttäisi ajatella? Tiedätkö paljonko painaa edes puolet päivän ajatuksista, jos jokaiseen on liitetty syyllisyyden taakka tunteena? Jos ajattelet sydämelläsi, et ajattele silloin ollenkaan. On vain tämä hetki ja siitä syntyvä toiminta.

Minne ajattelet

Tunnista ajatteletko usein menneeseen, tähän hetkeen vai tulevaan? Jos ajattelet tulevaan, pakenetko? Vai kumpuaako mahdollisuus nähdä pitkälle sisäisestä varmuudesta? Entä mennyt? Jos ajatukset on toistuvasti eilisessä ja pidemmällä, onko jotakin jäänyt käsittelemättä? Muistathan.Tässä hetkessä ei ole ajatuksia. Ajatus on aikaa, siksi tässä hetkessä eläen sinulla ei ole kiirettä, ajatusta joka loppuisi.

Milloin ajattelet

Ajatteletko aina samoihin aikoihin? Työmatkalla? Iltapesulla? Tunnistatko edes milloin ajattelet? Onko päivässä mahdollisuutta hetkiin jolloin et ajattelisi? Voisitko laittaa itsellesi kalenteriin ajan jolloin saisit ajatella vapaasti? Se on sallittua. Tee niin jos pakonomaiset ajatukset häiritsevät. Pähkäile tuolloin oikein kunnolla, mutta tee selväksi se, että sinulla ei tarvitse ajatella koko ajan. Eikä ajattelu ole kiellettyä.

Miksi ajattelet

Ainut syy mielen kehittymiseen on ollut kyky luoda kuvitteellinen todellisuus. Kuvitteellinen todellisuus on mahdollistanut esimerkiksi sen, että ihmiset vaihtavat päivittäin kuvitteellista asiaa kuten rahaa. Todellisuudessa he antavat toisilleen vain paperia, jolla ei ole mitään arvoa.
Siis, jos ajattelet, luot aina kuvitteellisen todellisuuden. Pakenetko siis todellisuudesta? Onko vaikea olla läsnä? Mitä yrität alituisesti ratkaista? Yritysasioita? Miksi? Mitä tarvitset luottaaksesi? Tarvitsetko ihmisten kohtaamiseen ajatuksia? Peitteletkö pelkoa? Yritätkö liikaa, koska tunnet olevasi liian vähän?

 

Mitä ajattelet

Onko sinulla tarve ajatella jatkuvasti samaa asiaa? Mistä tuo tarve syntyy? Tunteesta, jota pyrit välttämään tai muuntamaan? Mielihyvän tavoittelusta? Tunnista se mitä ajattelet, sillä ajatuksesi voivat pian vaikuttaa mielesi ilmastoon ja hyvinvointiisi. Älä pakota itseäsi pois negatiivisista ajatuksista, tunnista vain ne. Ohjaudu kohti myönteistä ja läsnäoloa. Jos käy hankalaksi, aloita aamu kolmella edes pienestä asiasta kumpuavalla kiitollisuuden ajatuksella.


Taitavin ajattelija on lopulta kuitenkin hän, jonka ei tarvitse ajatella.
Hän kykenee olemaan todellisuudessa ilman, että tarvitsisi tuekseen kuviteellista sellaista.

"Todellisuus on aina mielikuvia kauniimpaa."
 -Näkymätön Valo

 

_______________________________________________________________________

 


Tutustu päivittyviin webinaareihin!

Please reload

September 30, 2019

Please reload

Viimeisimmät blogit:

Sydän ja piikkilanka

September 30, 2019